American apple pie

Ingredienser

300 g. hvedemel

1 spsk. sukker

1 tsk. salt

225 g. usaltet smør, meget koldt

6-7 spsk. (cirka 1 dl) meget koldt vand

Fyld:

10-12 æbler, skrællede og skivede (syrlige æbler er de bedste)

170 g. sukker

Saft fra ½ citron

3 spsk. hvedemel

1 ½ tsk. kanel

½ tsk. stødt muskat

2 spsk. (30 g.) smør

Skær det kolde smør i små terninger. Det er vigtigt, at smørret er så koldt som muligt hele tiden – det er det, der sikrer piens perfekt flagede crust og sprødhed. Pisk mel, sukker og salt sammen i en skål. Tilsæt de kolde smørklumper til melblandingen, og brug en pastry blender (eller en gaffel) til at mase smørret ned i melet, så det bliver til en krummet masse. Sørg for, at du ikke ”skærer” smørret for meget – der må gerne være et par store chunks tilbage, så dejen får den rigtige konsistens.

Tilsæt halvdelen af det kolde vand i små stænk, og brug en dejskraber til at samle dejen ved at presse den op mod skålens sider.

Tilsæt resten af det kolde vand, lidt ad gangen, til det lige præcist kan samle dejen. Brug dine hænder til at samle dejen helt, og vær forsigtig med ikke at ælte for meget, så smør-stykkerne ikke smelter ved varmen fra dine hænder.

Drys dejen med et tyndt lag mel, og del den i to lige store portioner, som du flader en smule sammen til to runde klumper.

Pak de to piedeje godt ind i film, og lad dem hvile i køleskabet i mindst 30 minutter.

Drys en god portion mel ud på bordet. Rul dejen ud fra forskellige vinkler med en kagerulle. Løft og drej dejen en omgang, hver gang du har kørt kagerullen et par gange, så den ikke hænger fast til bordet. Hvis den er klistret tilsættes mere mel.

Dejen skal være ca. 8-10 centimeter større end tærtefadet.

Når dejen skal placeres i tærtefadet, folder du den først en enkelt gang, så den bliver til en halv, og derpå en gang til, så den bliver til en kvart. Placer den foldede dej i tærtefadet, og fold den så forsigtigt ud, mens du justerer, til den ligger, som den skal.

Dejen skal ligge tæt mod tærtefadets bund og sider, men undgå at presse den ned, så du ikke maser eller smelter smørret.

Trim det meste af dejens kanter med en køkkensaks, så der kun hænger 4-5 centimeter tilbage ud over formen.

Rul dejkanten om mod bagsiden til kanten af tærtefadet.

Form tærtens kant med begge pegefingre og en tommel ved at knibe sammen om dejen hele vejen rundt, til du har et riflet mønster. Stil den forberedte dej i køleskabet, mens du går videre med fyldet.

Fyld:

Skræl æblerne og skær dem i tykke skiver. Bland æbler, sukker, citronsaft, mel, kanel og muskat i en skål og rør det sammen, til æblerne er dækket af blandingen.

Hæld æbleblandingen på dejen, og drys små smørklatter over æblerne. Stil til side.

Rul den anden portion tærtedej ud og placer den over fyldet. Fold kanterne fra den øverste dej ind under kanterne fra den nederste dej, og klem sammen så fyldet forsegles. Skær adskillige slidser i den øverste dej, så frugten kan komme af med dampen, mens tærten bager. Pensl dejen let med mælk eller pisket æg og drys med sukker.

Bag din pie i 45-60 min. Ved 200˚. Når fyldet bobler og det øverste lag dej er gyldenbrunt er den færdig.

Serveres lun med flødeskum eller med vaniljeis.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar