Surdejsrugbrød

2 rugbrød

Surdej:Surdej

10 g. gær

3 dl. surmælksprodukt, f.eks. A38, yoghurt naturel eller kærnemælk

1 tsk. groft salt

150 g. rugmel

RugbrødsdejSurdejsrugbrød1

1 liter vand

2 spsk. groft salt

600 g. hvedemel

600 g. rugmel

1 hvidtøl

2 spsk. mørk sirupSurdejsrugbrød2

750 g. kerner, f.eks. rugkerner, hørfrø, solsikkefrø og græskarkerner

 

Surdej:

Rør surmælksprodukt sammen med gær, salt og rugmel. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad dejen stå ved stuetemperatur i 2 døgn, indtil dejen begynder at boble i overfladen. Herefter er surdejen klar til brug.

Rør surdejen ud i vandet, tilsæt salt, hvedemel og rugmel og rør dejen godt sammen. Stil dejen tildækket indtil næste dag.

Rør hvidtøl i dejen sammen med sirup og kerner.

Tag en klat surdej (ca. 3 dl.) fra til næste bagning. Opbevar surdejen i et syltetøjsglas med låg.

Fordel dejen i to smurte rugbrødsforme a 2 liter og lad brødene hæve tildækket i 1 time.

Glat overfladerne med vand og bag rugbrødene ved 110˚ på nederste ovnrille i 1 time. Hæv derefter varmen til 175˚ og bag brødene i yderligere 1 time og 15 minutter, dæk evt. med folie hvis de bliver for mørke. Stik evt. et stegetermometer i brødet, det skal være 95˚ for at det er gennembagt. Lad brødene afkøle ca. 30 min. i formene, før de tages ud. Lad dem derefter afkøle på en bagerist med et klæde over – gerne natten over, før de skæres i skiver.

 

Tip:

Surdejen opbevares i køleskab til næste bagning, maks. 3 uger. Har man svært ved at få spist brødet så hurtigt, som surdejen kræver, at man bager, kan man enten viderebringe surdejen til venner eller familie, eller den kan fryses til senere brug.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar